ósemki z bananem i powidłem śliwkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne bułeczki które można zabrać do szkoły lub pracy .

  • 40 min

Składniki:


  • cukier waniliowy 3 łyżki
    margaryna 1 opakowanie
    mąka tortowa 1 kg
    jajka 4
    mleko 75 ml
    kwaśna śmietana 4 łyżki
    cukier kryształ 1/2 szklanki
    sól szczypta
    banan 3
    powidło śliwkowe 1/2 słoika
    drożdże świeże 15 dag

Ósemki z bananem i powidłem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. W małym garnku rozpuszczamy drożdże z mlekiem , cukrem , cukrem waniliowym oraz z 3 łyżkami mąki tortowej.
  • krok 2 2. Do misy robota dajemy wszystkie pozostałe składniki oraz rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiamy. Gotowe ciasta przykrawamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • krok 3 3. Po wyciągnięciu ciasta , ciasto rozwałkowujemy i zwijamy w wężyk i formujemy ósemki resztą ciasta przykrywamy brzuszki ósemki. Z jednej strony ósemki dajemy kawałki banan a z drugiej smarujemy powidłem śliwkowym.
  • krok 4 4. Gotowe ósemki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy