Ostra zupa cebulowa z grzanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W głębokim rondlu o grubym dnie stop na małym ogniu masło. Dodaj cebulę i posiekany czosnek, duś pod przykryciem 15-20 minut, często mieszając, aż cebula zrumieni się na złoto-brązowo .
2. Dodaj mąkę, zrumień, mieszając. Powoli dolewaj wywar, cały czas mieszając. zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 15 minut.
3.Dopraw solą,pieprzem i tabasco.
4.Kromki bułki opiecz z jednej strony, przewróć je na drugą, a wierzch posyp startym serem.Opiekaj, aż ser się stopi.Nalej zupę do talerzy i na wierzchu ułóż po grzance z serem.
Porady
Zamiast z tostem zupę można podać z groszkiem ptysiowym, bądź grzankami
Komentarze