Ostra zupa z soczewicą

0 (0 ocen)

Zupa jest pikantna, rozgrzewająca i bardzo zdrowa. Soczewica to skarbnica witamin.

Składniki:

  • 200g czerwonej soczewicy
    2 duże cebule
    3 ząbki czosnku
    łyżka masła
    biała końcówka pora
    kilka ziemniaków
    duża marchew
    mała pietruszka
    słoiczek koncentratu pomidorowego ok 150 g
    sól, przyprawa do gyrosa

Ostra zupa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę namaczamy na godzinę przed gotowaniem.
    Cebulę, czosnek obieramy , kroimy w drobną kostkę, a pora w talarki,podsmażamy w garnku na maśle. Zalewamy wodą (ok 2 l), dosypujemy soczewicę. Gotujemy 20 minut.
  • 2. Resztę warzyw myjemy, obieramy, drobno kroimy. Dodajemy do garnka.
  • 3. Przekładamy koncentrat, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy