Zupa jest pikantna, rozgrzewająca i bardzo zdrowa. Soczewica to skarbnica witamin.
Składniki:
200g czerwonej soczewicy
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
łyżka masła
biała końcówka pora
kilka ziemniaków
duża marchew
mała pietruszka
słoiczek koncentratu pomidorowego ok 150 g
sól, przyprawa do gyrosa
Ostra zupa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę namaczamy na godzinę przed gotowaniem.
Cebulę, czosnek obieramy , kroimy w drobną kostkę, a pora w talarki,podsmażamy w garnku na maśle. Zalewamy wodą (ok 2 l), dosypujemy soczewicę. Gotujemy 20 minut.
2.Resztę warzyw myjemy, obieramy, drobno kroimy. Dodajemy do garnka.
3.Przekładamy koncentrat, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy.
Komentarze