Krucha, ale bardzo ostra. Mięso przenika zapachem pieczarek, włoszczyzny i ostrych przypraw. Propozycja dla osób lubiących mocno doprawione mięsko.
Składniki:
500 g karkówki
300 g pieczarek
100 g włoszczyzny paski
1 szklanka bulionu
Sól
0,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
Olej do obsmażenia mięsa
Ostra duszona karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Nacieramy solą, pieprzem młotkowanym z kolendrą i ostrą czerwoną papryką. Mięso obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka. Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy do mięsa. Dokładamy także włoszczyznę. Wszystko podlewamy bulionem, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 60 minut. Mięso od czasu do czasu trzeba przemieszać.
Komentarze