Ostra duszona karkówka

0 (0 ocen)

Krucha, ale bardzo ostra. Mięso przenika zapachem pieczarek, włoszczyzny i ostrych przypraw. Propozycja dla osób lubiących mocno doprawione mięsko.

Składniki:

  • 500 g karkówki
    300 g pieczarek
    100 g włoszczyzny paski
    1 szklanka bulionu
    Sól
    0,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
    1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
    Olej do obsmażenia mięsa

Ostra duszona karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Nacieramy solą, pieprzem młotkowanym z kolendrą i ostrą czerwoną papryką. Mięso obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka. Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy do mięsa. Dokładamy także włoszczyznę. Wszystko podlewamy bulionem, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 60 minut. Mięso od czasu do czasu trzeba przemieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy