Ostra sałatka z gęsim mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z gęsi kroimy w zgrabne, nieduże kawałki. Do miski wlewamy nieco oleju, a następnie wsypujemy przyprawę Taco oraz niepełną łyżeczkę soli – całość bardzo dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty przekładamy pokrojone mięso i mieszamy. Pojemnik szczelnie zamykamy i odstawiamy na 24h do lodówki, co kilka godzin warto mięso przemieszać, tak aby jak najlepiej przeszło smakiem marynaty. Następnego dnia mięso smażymy na patelni do miękkości (nie dolewamy więcej oleju, smażymy tylko na marynacie).
2.Kalafiora dzielimy na niewielkie różyczki, a następnie wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i obgotowujemy go ok. 5 minut, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kapustę pekińską bardzo drobno siekamy, obrane ogórki kroimy w talarki, a cebulę oraz obrane ze skórki pomidory w kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, a następnie dodajemy przesmażone mięso. Dodajemy 3 łyżki majonezu oraz nieco świeżo zmielonego pieprzu kolorowego – sałatkę bardzo dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do miski i podajemy z chlebem.
Porady
Mięso długo marynujemy, będzie wtedy bardziej miękkie
Komentarze