Ostre burrito meksykańskie

4.5 (191 ocen)

  • 40 min

Kolejna propozycja dla lubiących ostrą kuchnię. Zrobiłam dwie wersje- bardzo ostrą dla Męża, łagodniejszą dla siebie.

  • 40 min

Składniki:

  • Na dwie duże porcje:

    2 placki- tortille o śr. 30cm
    2 łyżki oleju smakowego z dodatkiem bazylii, czosnku i pomidorów
    50 dkg mięsa mielonego
    1 opakowanie mrożonki meksykańskiej
    6 łyżek przecieru pomidorowego
    2 płaskie łyżeczki chili
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 ząbek czosnku
    sól do smaku

    1/2 woreczka ugotowanego ryżu
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Ostre burrito meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso smażymy z mrożonką meksykańską 1. Mięso smażymy na oleju. Do podsmażonego dodajemy mrożone warzywa oraz czosnek, smażymy aż odparuje z nich woda.
  • Całość mieszamy 2. Do przecieru dodajemy przyprawy i zalewamy nasz farsz. Mieszamy cały czas trzymając patelnię na ogniu aż ilość sosu się nam nieco zredukuje.
  • Farsz łagodniejszy 3. Tortille smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, delikatnie by się nie przypaliły. Smarujemy delikatnie wytworzonym sosem. Farsz dzielimy na dwie części. Ja podzieliłam na mniejszą- dla siebie- do której dołożyłam ryż by było łagodniejsze oraz większą- dla Męża:) Farsz układamy na środku placka i zwijamy w rulonik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować