Oszukana szarlotka z dynią i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier, proszek i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy posiekaną lub startą na tarce zimną margarynę, żółtka i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i chowamy do lodówki na godzinę.
2.Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce razem z dynią. Dodajemy oba cukry i prażymy na patelni. Kiedy nadmiar wody odparuje doprawiamy całość cynamonem i sokiem z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia.
3.Do przygotowanej tortownicy wkładamy 2/3 części schłodzonego ciasta.Na nim rozkładamy uprażoną masę dyniowo- gruszkową. Resztę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozsypujemy równomiernie po powierzchni. Ciasto pieczemy 45-50 minut w 200 stopniach.
Komentarze