Oszukane gołąbki z młoda kapustą

4.5 (166 ocen)

  • 45 min

Szybsza wersja tradycyjnej potrawy.

  • 45 min

Składniki:

  • ok. 600 g mielonego mięsa,
    ok. 2/3 małej główki młodej kapusty (powinno być jej trochę mniej niż mięsa),
    ok. 150 g ryżu,
    jajko (lub dwa),
    opcjonalnie mała, drobno pokrojona i przesmażona cebula,
    opcjonalnie kilka łyżek bułki tartej (tyle, by klopsiki się nie rozpadały),
    sól, pieprz, majeranek
    ew. bulion jarzynowy lub drobiowy do ugotowania klopsików,
    domowy sos pomidorowy (ulubiony do gołąbków)
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Oszukane gołąbki z młoda kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować lub posiekać w kostkę, podgotować kilka minut we wrzątku, odcedzić. Składniki na klopsiki połączyć i dokładnie wyrobić. Formować klopsiki dowolnej wielkości (mniejsze szybciej się ugotują; warto przyrządzić jednego na próbę, by sprawdzić ilość przypraw oraz konsystencję) i ugotować w bulionie lub też podsmażyć, a następnie ugotować w sosie pomidorowym. Podawać z ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować