ok. 600 g mielonego mięsa,
ok. 2/3 małej główki młodej kapusty (powinno być jej trochę mniej niż mięsa),
ok. 150 g ryżu,
jajko (lub dwa),
opcjonalnie mała, drobno pokrojona i przesmażona cebula,
opcjonalnie kilka łyżek bułki tartej (tyle, by klopsiki się nie rozpadały),
sól, pieprz, majeranek
ew. bulion jarzynowy lub drobiowy do ugotowania klopsików,
domowy sos pomidorowy (ulubiony do gołąbków)
Oszukane gołąbki z młoda kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować lub posiekać w kostkę, podgotować kilka minut we wrzątku, odcedzić. Składniki na klopsiki połączyć i dokładnie wyrobić. Formować klopsiki dowolnej wielkości (mniejsze szybciej się ugotują; warto przyrządzić jednego na próbę, by sprawdzić ilość przypraw oraz konsystencję) i ugotować w bulionie lub też podsmażyć, a następnie ugotować w sosie pomidorowym. Podawać z ziemniakami i surówką.
Komentarze