Oszukany Lula-Kebab

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Dawno nie przyrządziłam nic ormiańskiego i jakoś tak mnie dzisiaj naszło na lula-kebab, tym razem drobiowy z dodatkiem wątróbki.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 500g mięsa z udek kurczaka, 150g wątróbek drobiowych, 1 średnia czerwona cebula, 2 łyżeczki granulowanego czosnku, 2 łyżki majonezu ( gdybym miała smażyć na grillu, nie dodawałabym majonezu), 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżeczka białego pieprzu, 1,5 łyżeczki soli.

Oszukany lula-kebab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczywiście przydałby się mangal ( ormiański grill do szaszłyków, kebabów i warzyw), ale niestety nie posiadam takiego w domu, dlatego zrobiłam oszukany lula-kebab, pieczony w piekarniku w folii aluminiowej.
    Każda ormiańska rodzina robi lula-kebab po swojemu, ale zapewniam Was, że wszystkie kebaby są przepyszne :) Oto moja wersja.
    Mięso i wątróbkę umyć, osuszyć, zmielić razem z cebulą, dodać majonez i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
    Folię aluminiową pociąć na szerokie paski. Następnie, mokrymi dłońmi uformować kiełbaskę, ułożyć na folii posmarowanej olejem, podnieść i złączyć brzegi, końcówki skręcić jak "cukierki". Czynności powtórzyć, aż do wyczerpania farszu. Ułożyć "cukierki" na blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Ostrożnie zdjąć folię, by nie połamać lula-kebab. Podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z kaszą pęczak gotowaną z masełkiem czosnkowym :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy