Oszczędne mielone z kapustą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Te kotlety to prosty sposób na to jak tańszym kosztem i z niewielkiej ilości mięsa zrobić syty i pyszny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 600 g mięsa z szynki wieprzowej
    2 czubate bulionówki poszatkowanej białej kapusty
    3 bułki kajzerki
    1 szklanka bułki tartej
    4 łyżki kaszy manny + do panierki
    3 małe jajka
    2 duże cebule
    sól, pieprz, olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Oszczędne mielone z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na kawałki i mielimy w maszynce. Kajzerki namaczamy w wodzie aż zmiękną, dokładnie odciskamy i również mielimy. Po zmieleniu wszystko wkładamy do dużej miski.
  • 2. Poszatkowaną kapustę gotujemy w osolonej wodzie al. dente, odcedzamy, dokładnie odciskamy z wody po czym również ją mielimy. Zmieloną kapustę dodajemy do miski ze zmielonym mięsem i bułką.
  • 3. Następnie do miski dodajemy po kolei resztę składników: wsypujemy bułkę tartą, kaszę manną i wbijamy jajka.
  • 4. Cebulę siekamy drobno i zrumieniamy na oleju aż nabierze aromatu. Dodajemy do masy na kotlety. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy, aby składniki się wymieszały.
  • 5. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy je w kaszy mannej a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu, często obracając na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Kapusta biała Kasza manna Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować