Oszczędne mielone z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na kawałki i mielimy w maszynce. Kajzerki namaczamy w wodzie aż zmiękną, dokładnie odciskamy i również mielimy. Po zmieleniu wszystko wkładamy do dużej miski.
2.Poszatkowaną kapustę gotujemy w osolonej wodzie al. dente, odcedzamy, dokładnie odciskamy z wody po czym również ją mielimy. Zmieloną kapustę dodajemy do miski ze zmielonym mięsem i bułką.
3.Następnie do miski dodajemy po kolei resztę składników: wsypujemy bułkę tartą, kaszę manną i wbijamy jajka.
4.Cebulę siekamy drobno i zrumieniamy na oleju aż nabierze aromatu. Dodajemy do masy na kotlety. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy, aby składniki się wymieszały.
5.Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy je w kaszy mannej a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu, często obracając na złoty kolor.
Komentarze