Oponki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Drożdże kruszymy, dodajemy do ciepłego mleka z mąką i cukrem. Składniki rozcieramy na gładko i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Przesianą mąkę przesypujemy do miski, dodajemy żółtka, spirytus, gotowy zaczyn i wystudzone masło. Następnie mieszamy składniki do połączenia. Ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy parę minut, aż będzie gładkie i delikatne w dotyku. Ciasto wałkujemy na placek o grubości 5 mm i wykrawamy rantem szklanki lub pierścieniem pączki z dziurką. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. W szerokim garnku rozgrzewamy olej do temperatury 175 °C. Jeśli nie posiadamy termometru sprawdzamy na małym kawałku ciasta lub skórce od chleba. Garnek powinien być szeroki, aby pączki swobodnie pływały po powierzchni nie dotykając jego dna. Pączki bardzo delikatnie układamy na oleju, smażymy z obu stron na rumiany kolor. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przesiany cukier puder mieszamy z mlekiem i skórką z cytryny. Wystudzone pączki lukrujemy.
Komentarze