OPONKI DROŻDŻOWE - BEZ SERA

4.5 (166 ocen)

  • 60 min

Tłusty czwartek bez oponek? O nie nie!To na nie czekam właśnie przez cały rok, bo nigdy nie smakują tak dobrze jak wtedy!Oponki są delikatne … niesamowicie mięciutkie i puszyste.I tak naprawdę są na tyle łatwe , że śmiało je możemy zrobić nie tylko w Tłusty czwartek!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    ( ok. 15 szt )
    - mąka – 300 g
    – mleko – 125 ml
    – żółtka – 3 szt
    – jajko – 1 szt
    – cukier – 50 g
    – cukier waniliowy – 1 op
    – masło – 50 g
    – rum – 2 łyżki
    – drożdże – 40 g
    – olej do smażenia – ok. 700 ml
    – polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Oponki

Oponki drożdżowe - bez sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:


    Z drożdży, połowy ciepłego mleka i kilku łyżek mąki rozrabiamy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, odstawiamy w ciepłe miejsce.

    Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i rumem.

    Mąkę przesiewamy i mieszamy z resztą mleka, utartymi żółtkami i wyrośniętym rozczynem, wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki.

    Wlewamy roztopione i ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy aż dokładnie połączy się z ciastem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy.

    Rozwałkowujemy delikatnie na grubość 2 cm, szklanką wykrawamy krążki.

    W każdym krążku wycinamy otwór
    ( ja to zrobiłam za pomocą zakrętki od butelki ).

    Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

    Smażymy po kolei na gorącym na oleju, aż się zezłocą.

    Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

    Lekko ostudzone polewamy roztopioną polewą czekoladową i ewentualnie posypujemy dodatkowo cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować