Oponki dyniowe

0 (0 ocen)

Karnawałowe słodkości

Składniki:

  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczka imbiru
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta zmielonych goździków
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    2 łyżki rozpuszczonego masła
    2 jajka
    kilka kropel ekstraktu waniliowego
    1 szklanka puree z dyni
    1/2 szklanki maślanki lub mleka
    Polewa:
    1/2 szklanki mleka
    kropla ekstraktu waniliowego
    3 szklanki cukru pudru
    szczypta soli

Oponki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na polewę przełóż do miseczki i dokładni połącz. Przygotuj ciasto na oponki.
    W misce połącz ze sobą mąkę,sól,proszek do pieczenia,cukier oraz przyprawy. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
    Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i wyrób ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj i np. szklanką wytnij kółka. Na środku każdego wytnij mniejsze kółko. Oponki smaż na oleju z obu stron na złoty kolor. Około 2 minuty z każdej strony. Oponki obtocz w polewie i odstaw na kratkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy