Oponki serowe

5 (158 ocen)

  • 60 min

Oponki serowe... jeden ze smaków mojego dzieciństwa, który będąc małą dziewczynką przygotowywałam wspólnie z mamą w czasie karnawału. Są mięciutkie i pyszne, znikają w oka mgnieniu :)

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg sera białego półtłustego
    500 g mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 żółtka
    1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
    szklanka gęstej śmietany 12%
    1 łyżeczka octu 10%

    Dodatkowo:
    5 kostek smalcu do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki Ser

Oponki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser mielimy na gładką masę.
    Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, cukier waniliowy i sodę- mieszamy produkty sypkie, następie dodajemy pozostałe składniki: ser, żółtka, śmietanę, ocet. Ze wszystkich składników wyrabiamy dokładnie ciasto. wyrobione ciasto dzielimy na 3 części i każdą kolejno rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wykrawamy szklanką koła. W środku wykrawamy malutką foremką do ciasteczek serduszka lub kieliszkiem mniejsze koła.
  • 2. Tłuszcz rozgrzewamy do temp 180 stopni i wkładamy partiami oponki i wykrawane środki z oponek- mini serduszka. Smażymy z obu stron i wykładamy na papierowy ręcznik by je osuszyć. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO :)

Porady

Czas przygotowania podany łącznie z czasem pieczenia. Z podanych składników powstało około 40 oponek i mini serduszka ze środków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować