Oponki z makiem

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zawsze pomagam mamie przy oponkach, bo są pyszne.

Składniki:

  • Ciasto:
    7 dag drożdży
    4 szkl. mąki
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    1,5 szkl. mleka
    1/2 kostki margaryny
    4 łyżki maku
    Oraz:
    cukier puder
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Oponki

Oponki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z drożdży, łyżeczki mąki, szczypty cukru i 50 ml ciepłego mleka robimy rozczyn. Odstawiamy na 10 minut, następnie zagniatamy z resztą składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na 2-cm placek. Szklanką wycinamy kółka, a pośrodku każdego literatką – otwory. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy w głębokim rozgrzanym oleju. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować