Oponki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować, żółtka z cukrem ze szczyptą soli i masłem.Dodać śmietanę, ser i zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem i zagnieść. Podzielić na trzy części i wałkować na stolnicy, często podsypując mąką. Wykrawać literatką kółka a w środku naparstkiem robić dziurkę.
2.Układać na blaszce z papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Choć to nie konieczne bo będą lukrowane.
3.Piec ok.20-25 min. w 157 *C. Po upieczeniu wystudzić.
4.lukier-Cukier puder wymieszać z ciepłą wodą i sokiem, na lejącą papkę. Na lukier w pobliżu środka, dodać po kropelce barwnika.
5.Maczać oponki i układać do zastygnięcia. Jak kolor się wyblakł, to ponownie dać barwnik i postępować jak poprzednio.
Komentarze