Opiekana makrela - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy na średnim ogniu. Wrzucić czosnek, cebulę i cukinię. Od czasu do czasu mieszając smażyć przez 4 minuty. Dodać pomidory, oliwki, przecier pomidorowy, wino, bulion, zioła. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień. Często mieszając, gotować przez 10 minut. Ryby opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym. Skropić pozostałą oliwą. Zestawić z ognia i posmarować rybę sosem pomidorowym. Opiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ryba będzie gotowa. Wyjąć naczynie z piekarnika. Przełożyć rybę razem z sosem na talerze na świeżo ugotowany makaron. Przybrać plasterkami cytryny i gałązkami bazylii. Podawać z liśćmi sałaty i cebulą dymką.
Komentarze