Opiekana makrela

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis z kuchni francuskiej

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - oliwa aromatyzowana bazylią: 4 łyżki
    - posiekane ząbki czosnku: 2 sztuki
    - cebula pokrojona w piórka: 1 sztuka
    - cukinie pokrojone w plasterki: 2 sztuki
    - pomidory pokrojone w plastry: 6 sztuk
    - czarne oliwki przekrajane na pół: 12 sztuk
    - przecier pomidorowy: 1 łyżka
    - czerwone wytrawne wino: 4 łyżki
    - bulion rybny: 100 gramów
    - posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
    - posiekana świeża bazylia: 2 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - sprawione duże makrele: 4 sztuki
    - lasterki cytryny i gałązki świeżej bazylii do przybrania: 1 sztuka
    - do podania: świeżo ugotowany makaron spaghetti: 1 sztuka
    - do podania: liście sałaty i cebula dymka: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Opiekana makrela - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy na średnim ogniu. Wrzucić czosnek, cebulę i cukinię. Od czasu do czasu mieszając smażyć przez 4 minuty. Dodać pomidory, oliwki, przecier pomidorowy, wino, bulion, zioła. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień. Często mieszając, gotować przez 10 minut. Ryby opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym. Skropić pozostałą oliwą. Zestawić z ognia i posmarować rybę sosem pomidorowym. Opiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ryba będzie gotowa. Wyjąć naczynie z piekarnika. Przełożyć rybę razem z sosem na talerze na świeżo ugotowany makaron. Przybrać plasterkami cytryny i gałązkami bazylii. Podawać z liśćmi sałaty i cebulą dymką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować