Opieńki w marynacie z goździkami

4.49 (182 ocen)

  • 60 min

Jesienna obfitość grzybów w naszych Polskich lasach zachęca do robienia zapasów na zimę. Opieńki do marynowania najlepiej wybierać najmniejsze, same główki.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    opieńka - dowolna ilość


    Marynata ;

    3 szklanki wody
    2 szklanki octu 10%
    3 szklanki cukru
    1 listek laurowy
    kilka ziarenek pieprzu
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    cebula pocięta w talarki
    kilka ziarenek goździków
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Opieńki w marynacie z goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Grzyby oczyścić, obgotować ok. 30 minut, odcedzić.

    2. Cebulkę pociętą w talarki przez 3-4 minuty obgotować w osolonej wodzie, odcedzić.

    3. Zagotować marynatę, wodę z cukrem i przyprawami, na końcu dodać ocet. Grzyby ułożyć w słoikach, a na wierz położyć po 1-2 talarki cebuli. Zalewać gorącą marynatą i pasteryzować 6-7 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Goździki Grzyby Opieńki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować