Jesienna obfitość grzybów w naszych Polskich lasach zachęca do robienia zapasów na zimę. Opieńki do marynowania najlepiej wybierać najmniejsze, same główki.
60 min
Składniki:
Składniki:
opieńka - dowolna ilość
Marynata ;
3 szklanki wody
2 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
1 listek laurowy
kilka ziarenek pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
cebula pocięta w talarki
kilka ziarenek goździków
Opieńki w marynacie z goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Grzyby oczyścić, obgotować ok. 30 minut, odcedzić.
2. Cebulkę pociętą w talarki przez 3-4 minuty obgotować w osolonej wodzie, odcedzić.
3. Zagotować marynatę, wodę z cukrem i przyprawami, na końcu dodać ocet. Grzyby ułożyć w słoikach, a na wierz położyć po 1-2 talarki cebuli. Zalewać gorącą marynatą i pasteryzować 6-7 minut.
Komentarze