Orecchiette w sosie śmietanowym z kurkami, brokułami, polędwiczką i suszonymi pomidorami. W sosie koniecznie powinny pojawić się zioła i przyprawy. Pysznie, treściwie i błyskawicznie danie.
Dla 4 osób
Składniki:
-makaron Orecchiette lub świderki, muszle : 300-350 g
-polędwiczka wieprzowa : 1 duża
-mascarpone : 250 g
-śmietana 30 % : 100 ml
-kurki świeże lub mrożone : 150-200 g
-pomidory suszone w oleju z ziołami : 100 g
-brokuły mrożone : 200 g
-sól : 1 łyżka
-pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
-gałka muszkatołowa mielona : 0,5 łyżeczki
-mieszanka papryki czerwonej ostrej i słodkiej ( w proporcji 1:1) : 1 łyżka
-bazylia świeża listki : 20 sztuk
-ser żółty długodojrzewający np. Rubin, Bursztyn, Dziugas : 50 g
ponadto:
-sól morska do gotowania makronu : 1 łyżka
Orecchiette w sosie śmietanowym z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente ( 16-18 minut). 6 minut przed końcem gotowania makaronu wrzucić brokuły. Ugotowany makaron i brokuły osączyć na sicie.
2.Polędwiczkę wieprzową umyć, pokroić w plastry 1- 1,5 cm. Mięso posypać solą, pieprzem, papryką, polać zalewą z pomidorów, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, podsmażyć z obu stron, zmniejszyć ogień, dusić 15-20 minut. Polędwiczkę wyjąć na talerz.
3.Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pomidory pokroić na małe kawałki.
4.Na patelni rozgrzać 2 łyżki zalewy z pomidorów, wrzucić kurki, podsmażyć 4-5 minut. Zalewę odlać. Do kurek dodać suszone pomidory, śmietanę, ser żółty i mascarpone, wymieszać, zmniejszyć ogień, gotować na wolnym ogniu 2 minuty. Wsypać gałkę muszkatołową, bazylię, ewentualnie dosolić do smaku.
5.Makaron delikatnie wymieszać z sosem. brokułami, i polędwiczkami, wyłożyć na talerze.
Komentarze