Orientalny mintaj

4.5 (165 ocen)

  • 45 min

Niezwykle aromatyczne, pachnące Azją chrupiące kawałki ryby z wyrazistym, ostrym sosem o imbirowej nucie, podane klasycznie na ryżu to ciekawa propozycja dania orientalnego.

  • 45 min

Składniki:

  • 500g mrożonych filetów z mintaja
    przyprawa chińska 5 smaków
    olej roślinny

    Ciasto:
    3 jajka
    6 łyżek mąki kukurydzianej
    2 łyżki sosu rybnego (można zastosować sos sojowy jasny)
    6 łyżek wytrawnego białego wina

    Sos:
    3 ząbki czosnku
    1/2 małej papryczki chilli
    1 łyżka startego świeżego imbiru
    1 cebula
    1/2 czerwonej cebuli
    1 czerwona papryka
    2 łyżki sosu rybnego
    2 łyżeczki octu ryżowego
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    250ml bulionu warzywnego
    2 łyżeczki cukru
    3 łyżeczki mąki kukurydzianej
    6-8 łyżeczek wody
    2 łyżki oliwy
    ryż


Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Orientalny mintaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1jfxjq5 1. Rozmrożone filety z mintaja dokładnie osączyć na papierowym ręczniku
    z nadmiaru wody, pokroić w około 3cm kostkę, posypać z każdej ze stron chińską przyprawą i odstawić na około 30minut.
  • image-1dh870a 2. Ciasto
    W naczyniu połączyć 3 roztrzepane jajka, 6 łyżek mąki kukurydzianej,
    2 łyżki sosu rybnego i 6 łyżek wytrawnego białego wina. Całość dokładnie wymieszać do jednolitej konsystencji.
  • image-147g7r9 3. Kawałki ryby obtoczyć w przygotowanym cieście i smażyć z obydwu stron na rozgrzanym oleju do momentu aż się zrumienią. Usmażone kawałki ryby przełożyć na papierowy ręcznik i osączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • image-0t60m02 4. Czosnek, papryczkę chilli i cebule drobno posiekać, czerwoną paprykę pokroić w kostkę, a imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • 5. Ryż ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu
  • image-075s6au 6. Sos:
    Na rozgrzanej oliwie smażyć przez około 5 min cały czas mieszając posiekany czosnek, cebule, papryczkę chilli, starty imbir oraz paprykę. Dodać sos rybny, ocet ryżowy, pieprz cytrynowy, bulion warzywny, cukier oraz mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu aż sos zgęstnieje.
  • image-2bm2g5b 7. Do sosu dodać kawałki mintaja i podgrzewać całość przez około 3 minuty.Rybę z sosem podawać na ugotowanym ryżu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mintaj Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować