Niezwykle aromatyczne, pachnące Azją chrupiące kawałki ryby z wyrazistym, ostrym sosem o imbirowej nucie, podane klasycznie na ryżu to ciekawa propozycja dania orientalnego.
Orientalny mintaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrożone filety z mintaja dokładnie osączyć na papierowym ręczniku
z nadmiaru wody, pokroić w około 3cm kostkę, posypać z każdej ze stron chińską przyprawą i odstawić na około 30minut.
2.Ciasto
W naczyniu połączyć 3 roztrzepane jajka, 6 łyżek mąki kukurydzianej,
2 łyżki sosu rybnego i 6 łyżek wytrawnego białego wina. Całość dokładnie wymieszać do jednolitej konsystencji.
3.Kawałki ryby obtoczyć w przygotowanym cieście i smażyć z obydwu stron na rozgrzanym oleju do momentu aż się zrumienią. Usmażone kawałki ryby przełożyć na papierowy ręcznik i osączyć z nadmiaru tłuszczu.
4.Czosnek, papryczkę chilli i cebule drobno posiekać, czerwoną paprykę pokroić w kostkę, a imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
5.Ryż ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu
6.Sos:
Na rozgrzanej oliwie smażyć przez około 5 min cały czas mieszając posiekany czosnek, cebule, papryczkę chilli, starty imbir oraz paprykę. Dodać sos rybny, ocet ryżowy, pieprz cytrynowy, bulion warzywny, cukier oraz mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu aż sos zgęstnieje.
7.Do sosu dodać kawałki mintaja i podgrzewać całość przez około 3 minuty.Rybę z sosem podawać na ugotowanym ryżu.
Komentarze