Orientalny zawijaniec z mięsem mielonym i fetą

4.5 (167 ocen)

Danie jest bardzo sycące, wyraziste w smaku. Dip z curry uzupełnia smak rolady. Na pewno zasmakuje osobom lubiącym orientalne potrawy. Takiego zawijańca możemy zjeść na kolacje lub obiad.

Składniki:

  • • 400g mięsa mielonego,
    • 1 czerwona papryka,
    • 1 żółta papryka,
    • 150g selera naciowego,
    • 1 cebula,
    • 4 ząbki czosnku,
    • 2 jajka,
    • 4 łyżki bułki tartej,
    • 400g ciasta francuskiego,
    • 100g sera feta,
    • 50g migdałów,
    • 1 łyżeczka majeranku,
    • Szczypta cayenne,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • 300g jogurtu naturalnego gęstego,
    • 1 łyżeczka curry,
    • Słodka papryka,
    • Cukier,
    • Listki mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Orientalny zawijaniec z mięsem mielonym i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orientalny zawijaniec z mięsem mielonym i fetą 1. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Selera płuczemy i kroimy w kostkę.
  • Orientalny zawijaniec z mięsem mielonym i fetą 2. Warzywa obsmażymy na patelni około 5 minut.
  • Orientalny zawijaniec z mięsem mielonym i fetą 3. Cebulę drobno siekamy i mieszamy ją z mięsem mielonym, 1 jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do masy mięsnej dodajemy majeranek, cayenne, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Orientalny zawijaniec z mięsem mielonym i fetą 4. Mięso podsmażamy na patelni na rumiano. Masę mięsną łączymy z warzywami i całość studzimy. Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 minuty i obieramy je ze skórki.
  • Orientalny zawijaniec z mięsem mielonym i fetą 5. Ser feta kroimy w kostkę. Ser i orzechy łączymy z masą mięsną.
  • Orientalny zawijaniec z mięsem mielonym i fetą 6. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Oprószamy je bułką tartą i wykładamy na nie masę mięsną. Zostawiamy po 2cm odstępu z każdej strony. Zwijamy roladę wzdłuż krótszego boku. Dokładnie zlepiamy miejsca łączenia rolady.
  • Orientalny zawijaniec z mięsem mielonym i fetą 7. Roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Robimy kilka podłużnych nacięć. Pieczemy około 20-25 minut w 200 stopniach. Gdyby ciasto zaczęło się spiekać to przykrywamy je podczas pieczenia folią.
  • Orientalny zawijaniec z mięsem mielonym i fetą 8. Jogurt naturalny mieszamy z curry. Doprawiamy do smaku słodką papryką, solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy z listkami mięty. Tak przygotowany dip podajemy z zawijańcem.
    Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Orientalna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować