Danie jest bardzo sycące, wyraziste w smaku. Dip z curry uzupełnia smak rolady. Na pewno zasmakuje osobom lubiącym orientalne potrawy. Takiego zawijańca możemy zjeść na kolacje lub obiad.
Orientalny zawijaniec z mięsem mielonym i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Selera płuczemy i kroimy w kostkę.
2.Warzywa obsmażymy na patelni około 5 minut.
3.Cebulę drobno siekamy i mieszamy ją z mięsem mielonym, 1 jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do masy mięsnej dodajemy majeranek, cayenne, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4.Mięso podsmażamy na patelni na rumiano. Masę mięsną łączymy z warzywami i całość studzimy. Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 minuty i obieramy je ze skórki.
5.Ser feta kroimy w kostkę. Ser i orzechy łączymy z masą mięsną.
6.Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Oprószamy je bułką tartą i wykładamy na nie masę mięsną. Zostawiamy po 2cm odstępu z każdej strony. Zwijamy roladę wzdłuż krótszego boku. Dokładnie zlepiamy miejsca łączenia rolady.
7.Roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Robimy kilka podłużnych nacięć. Pieczemy około 20-25 minut w 200 stopniach. Gdyby ciasto zaczęło się spiekać to przykrywamy je podczas pieczenia folią.
8.Jogurt naturalny mieszamy z curry. Doprawiamy do smaku słodką papryką, solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy z listkami mięty. Tak przygotowany dip podajemy z zawijańcem.
Życzę smacznego :-)
Komentarze