Przepyszna sałatka z orientalną nutą. Chrupiąca kalarepa, soczyste pomarańcze, zimowe jabłko i orientalny dressing z olejem sezamowym, sokiem z limonki i aromatem kardamonu. Zapraszam!:)
Łatwy
Składniki:
- kalarepa, jeśli to możliwe z liśćmi: 1 sztuka
- małe jabłko: 1 sztuka
- słodka i soczysta pomarańcza: 1 sztuka
- orzechy włoskie, podprażone na patelni (garść): 1 sztuka
- olej sezamowy: 1 łyżka
- oliwa: 1 łyżka
- sok wyciśnięty z limonki: 1 sztuka
- świeżo starty kawałek imbiru (około 2 cm: 1 sztuka
- nasiona z 2-3 strączków kardamonu, utłuczone w moździerzu: 4 sztuki
Orientalna sałatka z kalarepy:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kalarepy odkrawamy łodyżki, mniejsze listki odkładamy. Kalarepę cienko obieramy (można obieraczką do warzyw), kroimy w plastry a następnie w słupki .Ważne aby słupki były na prawdę cieniutkie (!). Młode liście cieniutko siekamy, dodajemy do miseczki razem z kalarepą. Obieramy pomarańczę, kroimy w małe cząstki, jabłko również kroimy na kawałeczki. Dorzucamy do miseczki
2.Przygotowujemy dressing: wszystkie składniki łączymy dokładnie, posmakujcie dokładnie dressngu: ma być lekko kwaśny i lekko słodki, żaden smak nie powinien dominować.
3.Warzywa i owoce polewamy dressingiem i posypujemy lekko podprażonymi orzechami włoskimi. Smacznego!
Komentarze