Orientalna zupa dyniowa z kurczakiem i grzankami

0 (0 ocen)

Jak inaczej wejść w jesienną aurę jak nie z wykorzystaniem darów jakie dostajemy wraz z tą porą roku. W pierwszy dzień pięknej polskiej jesieni polecam słoneczną zupę dyniową. Troszkę orientalny smak zaskoczy każdego dyniowego amatora.

Składniki:

  • - dynia, moja była ok 4 kg
    - dwie większe marchewki
    - pół selera
    - jedna cebulka
    - 3 listki laurowe
    - 1 duży pomidor
    - koncentrat pomidorowy
    - puszka mleka kokosowego
    Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, pasta curry ( może być zwykła przyprawa curry), cukier, sok z limonki
    Dodatkowo:
    - kilka kromek chleba ( pszenny bądź żytni)
    - dwie piersi z kurczaka
    - świeża kolendra lub natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry

Orientalna zupa dyniowa z kurczakiem i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Korpus z dyni można wykorzystać do podania zupy, lub jako misę na owoce. 1. Warzywa obieramy ze skórki, dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy zimną wodą w garnku. Dodajemy liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. W tym czasie wydrążamy dynię. warto jest wykorzystać korpus dyni, delikatnie usuwając z niej miąższ, by potem służył nam jako waza, lub oryginalna misa na owoce.
  • 2. Dodajemy miąższ z dyni i dalej gotujemy, aż warzywa zaczną się rozpadać. Pomidora obieramy ze skórki i usuwamy pestki i dodajemy do zupy. Wszystko razem blendujemy na aksamitny krem. Jeśli krem jest zbyt gęsty, można dodać wodę, jeśli natomiast wyszedł za rzadki, wart jest go jeszcze troszkę odparować.Dodajemy ok. 3 łyżki koncentratu i przyprawy. I tu jest całkowita dowolność. Ja lubię zupy wyraziste, więc daję więcej soli, sok z połowy limonki, cukier do smaku i ok 2 łyżki przyprawy curry. Jeśli używamy czerwonej pasty curry, należy ograniczyć się do max 2 łyżeczek i raczej zrezygnować z ostrej papryki. Chyba że lubicie maltretować swoje kubki smakowe. Na koniec dodajemy mleko kokosowe. Chwilę wszystko razem gotujemy.
  • 3. Z chleb wykrajamy grzanki i przygotowujemy je w piekarniku. Kurczaka myjemy, wycinamy chrząstki i kroimy w kostkę. Smażymy z dodatkiem papryki, przyprawy curry, soli, pieprzu. Możemy użyć gotowej przyprawy do kurczaka, jednak ja nie jestem jej zwolenniczką.
  • image-28txfss 4. Zupę podajemy z chrupiącymi grzankami, kurczakiem oraz posiekaną natką kolendry lub pietruszki.

Porady

Wywar może być przygotowany zarówno na bazie samych warzyw, jak i na kościach drobiowych. Rewelacyjnym dodatkiem do zupy są także podprażone pestki dyni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kurczak Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować