Orkiszowo-owsiany chleb ze śliwkami bez wyrabiania

4 (1 ocen)

  • 2 godz.

Szybki, prosty i bardzo smaczny chleb, który nie wymaga wyrabiania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką i odstawić do wyrośnięcia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na keksówkę o długości 30 cm:

    1 szklanka mąki owsianej
    1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    0,5 szklanki mąki gryczanej (można pominąć i dodać więcej m.owsianej lub orkiszowej)
    2 szklanki letniej wody
    1 saszetka drożdży instant
    3-4 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki ksylitolu (lub miodu/cukru)
    120 g suszonych śliwek
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Orkiszowo-owsiany chleb ze śliwkami bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać wodę i wsypać saszetkę drożdży, wymieszać. Następnie dodać mąki, olej, sól, ksylitol (lub cukier/miód) i dokładnie łyżką wymieszać składniki.
  • 2. Suszone śliwki otoczyć w mące aby wszystkie nie opadły na spód chleba. Można je pokroić albo zostawić w całości. Śliwki dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto będzie rzadkie, ale właśnie takie ma być w tym wypadku.
  • 3. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać mąką. Przelać do niej ciasto chlebowe i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 30-45 minut.
  • 4. Kiedy chlebek podrośnie, rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec chleb przez ok 60-65 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki i studzić na kratce. Upieczony chleb powinien być zarumieniony i po stuknięciu w jego spód powinien wydawać głuchy odgłos.

Porady

Zamiast suszonych śliwek można dodać inne suszone owoce takie jak np. figi czy suszone morele.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować