Orkiszowa tarta z pomidorkami i fetą

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Chrupiąca tarta z lekko pikantnym nadzieniem i soczystymi pomidorkami, polecam :)

  • 10 min

Składniki:

  • Ciasto:

    200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    100 g margaryny
    2 jajka
    szczypta soli

    Nadzienie:

    150 ml śmietany 18 %
    2 jajka
    pęczek szczypiorku
    dymka
    3 łyżki zielonego tabasco
    różnokolorowe pomidorki koktajlowe (ok 300 g)

    Dodatek:

    ser feta (do posypania, ilość według uznania)
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Orkiszowa tarta z pomidorkami i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z margaryną po czym dodajemy jajka. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do zamrażarki na około 8 minut.
  • 2. Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10 minut.
  • 3. Śmietanę mieszamy z jajkami, tabasco, posiekaną dymką oraz szczypiorkiem. Zalewamy spód tarty a na wierzch układamy przekrojone na pół pomidorki.
  • Orkiszowa tarta z pomidorkami i fetą 4. Pieczemy około 40 minut. Podajemy posypane serem feta. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować