Orkiszowe bajgle

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Najlepsze śniadanie na świecie !

  • 2 godz.

Składniki:

  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 2 szklanki
    Drożdże-30 g
    Cukier- 2 łyżeczki
    Sól- 1 łyżeczka
    Ciepła woda- 200 ml
    Żółtko jaj- 1 sztuka
    Mak- około 25g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bajgle

Orkiszowe bajgle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać drożdże, cukier, sól , trochę mąki i wody. Wymieszać razem. Dosypać pozostałą część mąki i dolewać stopniowo wodę. Wyrobić ciasto, które należy odstawić na 1,5 h w ciepłe miejsce.
  • 2. Ciasto podzielić na 6 kulek. Następnie zrobić dziurę pośrodku (np. palcem tudzież małym kieliszkiem).
  • 3. Do wrzącej wody wrzucić bajgle, gotować po 2 minuty z każdej strony. Po wyjęciu położyć na papierze do pieczenia by pozbyć się nadmiaru wody.
  • 4. Położyć na blaszce, posmarować żółtkiem i posypać makiem. Piec w piekarniku przez 18 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orkisz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować