Pychotka orzechowo- dżemowa

0 (0 ocen)

Przygotowałam to ciasto zaraz po urodzeniu dziecka na przybycie pierwszych gości :)

Składniki:

  • Składniki na ciasto :
    - 40 dag mąki pszennej ,
    - 20 dag margaryny ,
    - 4 łyżki cukru ,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia ,
    - 4 żółtka ,
    - 2-3 łyżki śmietany 18% ,

    Składniki na bezę :
    - 8 białek ,
    - 1 szklanka cukru ,
    - 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej ,
    - 2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich ,

    Składniki na krem :
    - 1,5 szklanki mleka ,
    - 0,5 szklanki cukru ,
    - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ,
    - 1 łyżeczka mąki pszennej ,
    - 4 żółtka ,
    - 0,5 kostki masła ,
    - 0,5 kostki margaryny ,

    Ponadto :
    - słoik ulubionych konfitur/dżemu np. jagodowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Pychotka orzechowo- dżemowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobić ciasto. Podzielić je na 2 części. Każdą część rozłożyć na blaszkach o jednakowym wymiarze ( ja użyłam 25x36 cm). Ciasto nakłuć widelcem i każdą z części posmarować konfiturą/dżemem. Bezę zrobić z podanych składników. Podzielić na 2 części i wyłożyć na surowych plackach następnie posypać pokrojonymi orzechami. Każdy placek piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 st.C przez około 35-40 minut.
    Szklankę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę i cukier. Ugotować budyń i ostudzić. Utrzeć masło z margaryną i żółtkami następnie po łyżce dodawać budyń .
    Upieczone i ostudzone placki ciasta przełożyć kremem i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
    Smacznego !!!

Porady

Powidła lub dżem wybieramy ulubiony Ciasto najlepiej smakuje po min. 12 godzinach w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto orzechowo-wisniowe

To może cię zainteresować