Orzechowo kokosowe bajaderki z kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Wegańska wersja deseru podpatrzonego na fp portalu Przyślij Przepis. Z braku wystarczającej ilości kokosu i migdałów- w mojej wersji pojawiły się orzechy.

Składniki:

  • Na ok 15 sztuk:

    1 woreczek kaszy jaglanej
    1 szklanka mleka kokosowego
    2 łyżki masła kokosowego
    2 łyżki syropu klonowego
    100g kokosu
    ok 30 malutkich połówek orzechów włoskich
    40g mielonych orzechów włoskich

Orzechowo kokosowe bajaderki z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną przesypujemy na siteczko i płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do garnka, najlepiej z grubym, nieprzywierającym dnem, zalewamy mlekiem i gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu. Mieszamy, by nic się nie przypaliło. Zestawiamy z palnika, dodajemy masło kokosowe, syrop klonowy oraz prażone na suchej patelni wiórki kokosowe. Mieszamy do połączenia składników i rozpuszczenia się masła. Łyżką nakładamy na dłoń odrobinę masy, spłaszczamy i układamy dwie połówki orzechów tak by tworzyły jeden większy. Zlepiamy i formujemy kulkę. Obtaczamy w mielonych orzechach i odkładamy na kilka godzin do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy