Wegańska wersja deseru podpatrzonego na fp portalu Przyślij Przepis. Z braku wystarczającej ilości kokosu i migdałów- w mojej wersji pojawiły się orzechy.
Orzechowo kokosowe bajaderki z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną przesypujemy na siteczko i płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do garnka, najlepiej z grubym, nieprzywierającym dnem, zalewamy mlekiem i gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu. Mieszamy, by nic się nie przypaliło. Zestawiamy z palnika, dodajemy masło kokosowe, syrop klonowy oraz prażone na suchej patelni wiórki kokosowe. Mieszamy do połączenia składników i rozpuszczenia się masła. Łyżką nakładamy na dłoń odrobinę masy, spłaszczamy i układamy dwie połówki orzechów tak by tworzyły jeden większy. Zlepiamy i formujemy kulkę. Obtaczamy w mielonych orzechach i odkładamy na kilka godzin do lodówki.
Komentarze