Orzechowa babka z polewą miodowo-orzechową

3 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis ten wymyśliłam wczoraj. Zostały mi jeszcze orzechy z zeszłego roku i postanowiłam wykonać jakieś ciasto z orzechami. W związku, że miałam mało czasu przerobiłam nieco przepis na babkę, który mam od siostry. Ona nauczyła się go robić w szkole, bowiem chodziła do klasy gastronomicznej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250 g masła

    5 jajek

    ½ szklanka mleka

    ½ szklanka cukru

    1 opakowanie cukru waniliowego

    1 ½ szklanki mąki tortowej

    1 ½ zmielonych orzechów włoskich

    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    POLEWA MIODOWO-ORZECHOWA:

    4 łyżki masła

    2 łyżki miodu

    garść posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Babka orzechowa Desery

Orzechowa babka z polewą miodowo-orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i wystudzić. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, natomiast żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do żółtek wlać mleko i miksować, aż składniki się połączą. Mąkę przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do niej zmielone orzechy i wymieszać. Do żółtek z mlekiem dodawać na zmianę stopione masło oraz mąkę z orzechami ciągle miksując. Gdy ciasto będzie już gładkie, dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Podłużną blaszkę (keksówkę) wysmarować masłem oraz wysypać mąką lub bułką tartą, ciasto na babkę wlać do formy i wyrównać, włożyć do piekarnika nagrzanego do 170° C i piec około 60 minut.
  • 2. POLEWA MIODOWO-ORZECHOWA:
    Masło roztopić, dodać orzechy i wymieszać, aby masło pokryło orzechy. Następnie wlać miód i mieszać, na małym ogniu, aż polewa zacznie gęstnieć. Gdy to już się stanie, zdjąć z ognia i wyłożyć na zimną babkę.

Porady

1. Podstawowy przepis nie zawiera mleka i orzechów. Tak więc, jeśli nie lubisz orzechów można ich nie dodawać, ale trzeba dać 2 szklanki mąki. 2. Często robię tą babkę z dodatkiem kakao, kawy cappuccino lub kokosu. Można podzielić ciasto na pół i zrobić dwukolorową babkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować