Orzechowa szarlotka

0 (0 ocen)

  • 35 min

Smaczne połączenie owoców lata - orzechów i jabłek. Bardzo krucha szarlotka o cudownym smaku, rozpływa się w ustach.

  • 35 min

Składniki:

  • Tortownica o śr. 23 cm
    Składniki
    Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    ¾ szklanki orzechów włoskich pokruszonych
    ½ szklanki cukru brązowego
    1 duże żółtko
    200 g masła
    Do dekoracji: połówki orzechów włoskich, cukier puder, jabłka
    Tłuszcz do formy
    Papier do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 galaretka cytrynowa

Orzechowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jabłka obrać, pokroić w drobne kawałki, przełożyć do garnka, dodać galaretkę, cukier, wymieszać, dusić całość około 5 minut, wystudzić.
    Składniki na ciasto przenieść na stolnicę, posiekać szybko nożem, następnie zagnieść ciasto, chłodzić w lodówce. Potem podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Tortownicę natłuścić, wylepić ciastem, nakłuć widelcem, zapiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 15 minut. Wystudzić ciasto, wyłożyć przestudzoną masę jabłkową, przykryć drugim, pokruszonym ciastem. Piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Przestudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem, udekorować połówkami orzechów włoskich i kawałkami jabłek.

Porady

1.do jabłek można dodać różne smaki galaretki. 2 . do szarlotki można wykorzystać jabłka prażone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy