Smaczne połączenie owoców lata - orzechów i jabłek. Bardzo krucha szarlotka o cudownym smaku, rozpływa się w ustach.
35 min
Składniki:
Tortownica o śr. 23 cm
Składniki
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
¾ szklanki orzechów włoskich pokruszonych
½ szklanki cukru brązowego
1 duże żółtko
200 g masła
Do dekoracji: połówki orzechów włoskich, cukier puder, jabłka
Tłuszcz do formy
Papier do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 łyżki cukru trzcinowego
1 galaretka cytrynowa
Orzechowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jabłka obrać, pokroić w drobne kawałki, przełożyć do garnka, dodać galaretkę, cukier, wymieszać, dusić całość około 5 minut, wystudzić.
Składniki na ciasto przenieść na stolnicę, posiekać szybko nożem, następnie zagnieść ciasto, chłodzić w lodówce. Potem podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Tortownicę natłuścić, wylepić ciastem, nakłuć widelcem, zapiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 15 minut. Wystudzić ciasto, wyłożyć przestudzoną masę jabłkową, przykryć drugim, pokruszonym ciastem. Piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Przestudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem, udekorować połówkami orzechów włoskich i kawałkami jabłek.
Porady
1.do jabłek można dodać różne smaki galaretki.
2 . do szarlotki można wykorzystać jabłka prażone.
Komentarze