1 kg jabłek już pokrojonych w kostkę
2 budynie ja miałam takie 37 gr
2 łyżki cukru brązowego
2-3 łyżki suszonej żurawiny
500 ml wody
1/2 szklanki wody do wymieszania budyniu
Orzechowa szarlotka z budyniem i gwiazdkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder dodajemy masło i siekamy.
2.Do mąki dodajemy pozostałe składnik jajko ,zółtka ,śmietanę,proszek ,sól i mielone orzechy wyrabiamy ciasto;)
3.Ciasto dzielimy na dwie części mniejszą i większą.
Ciasto chłodzimy
4.Ciasto wkładamy do tortownicy 30 cm nakłuwamy widelcem i pieczemy 175 st około 20- 25 minut
5.Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę.
W garnku zagotować 500 ml wody dodajemy jabłka i chwilę gotujemy .
Możemy też dodać cukier albo nie. To juz zależy czy ma być słodko
Ja dodałam 2 łyżki
6.Podgotowane jabłka wyjmujemy łyżką cedzakową i do jabłek dodajemy żurawinę .
7.Budynie zółte mieszamy w pół szklanki wody i gotujemy na soku który został po jabłkach. gotujemy budyń
8.Do ugotowanego budyniu dodajemy podgotowane jabłka wymieszane z żurawiną
Masę wylewamy na podpieczony spód
9.Z pozostałej drugiej części ciasta robimy górę na szarlotkę może być dowolna ,kratka całość przykryta kruszonka albo tak jak ja zrobiłam gwiazdki
10.Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy jeszcze około 45 minut
Porady
Tortownicę otwieramy jak szarlotka zupełnie wystygnie aby budyń się nie rozlał
Komentarze