Orzechowa szarlotka z budyniem i gwiazdkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pierwszy raz piekłam taką szarlotkę i trochę za szybko otworzyłam tortownicę budyń był jeszcze rzadki a pózniej nie mogłam szybko założyć obręczy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto kruche

    30 dkg mąka pszenna
    25 dkg masło
    2 łyżki cukier puder
    1 jajko
    3 żóltka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych
    2 łyżki śmietany

    dodatkowo

    1 kg jabłek już pokrojonych w kostkę
    2 budynie ja miałam takie 37 gr
    2 łyżki cukru brązowego
    2-3 łyżki suszonej żurawiny
    500 ml wody
    1/2 szklanki wody do wymieszania budyniu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowa szarlotka z budyniem i gwiazdkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1adtsp6 1. Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder dodajemy masło i siekamy.
  • image-1yl0s6p 2. Do mąki dodajemy pozostałe składnik jajko ,zółtka ,śmietanę,proszek ,sól i mielone orzechy wyrabiamy ciasto;)
  • image-19apb8o 3. Ciasto dzielimy na dwie części mniejszą i większą.
    Ciasto chłodzimy
  • image-0fwg5y1 4. Ciasto wkładamy do tortownicy 30 cm nakłuwamy widelcem i pieczemy 175 st około 20- 25 minut
  • image-0s13bj0 5. Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę.
    W garnku zagotować 500 ml wody dodajemy jabłka i chwilę gotujemy .
    Możemy też dodać cukier albo nie. To juz zależy czy ma być słodko
    Ja dodałam 2 łyżki
  • image-06upyff 6. Podgotowane jabłka wyjmujemy łyżką cedzakową i do jabłek dodajemy żurawinę .
  • image-2ahnn9s 7. Budynie zółte mieszamy w pół szklanki wody i gotujemy na soku który został po jabłkach. gotujemy budyń
  • image-1cye46q 8. Do ugotowanego budyniu dodajemy podgotowane jabłka wymieszane z żurawiną
    Masę wylewamy na podpieczony spód
  • image-16d7cgd 9. Z pozostałej drugiej części ciasta robimy górę na szarlotkę może być dowolna ,kratka całość przykryta kruszonka albo tak jak ja zrobiłam gwiazdki
  • image-221w89i 10. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy jeszcze około 45 minut

Porady

Tortownicę otwieramy jak szarlotka zupełnie wystygnie aby budyń się nie rozlał

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować