Tarta z lekką nutą orzechową, szpinakiem i łososiem. Pyszna można się nią zajadać do ostatniego okruszka.
1 godz. 20 min
Składniki:
ciasto kruche
220 g mąki pszennej
30 g orzechów włoskich mielonych
2 żółtka
1 łyżka zimnej wody
125 g masła
sól szczypta
nadzienie
30 g łososia filet
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
przyprawa do ryb szczypta
250 g szpinaku baby
1 ząbek czosnku
10 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
3 jaja
200 ml jogurtu greckiego
150 g sera feta
100 g tofu
sól, pieprz
olej
Orzechowa tarta z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Make przesiewam do miski, dodaję orzechy, sól, żółtka, wodę zimne masło i szybko zarabiam ciasto. Wkładam do lodówki na godzinę.Schłodzone ciasto wałkuje na papierze do pieczenia. Łatwiej jest później przenieść do formy.
Formę smaruję, wykładam ciastem, które dociskam do brzegów, i nakłuwam widelcem. Piekę w temp 190 stopni 20 minut.
2.
Łososia kroję w kostkę, dodaję sól, pieprz, przyprawę do ryb, majeranek i cebulkę pokrojoną. Odstawiam na dwie godziny do lodówki.
3. Na wypieczony spód tarty wykładam kawałki łososia bez cebulki. Dodaję przesmażony na patelni szpinak do którego dodaję sprasowany czosnek i doprawiam. Dodaję pomidorki koktajlowe.
4.Jajka wbijam do miski, dodaje jogurt, fetę pokruszoną i całość mieszam. Wylewam na tartę, dodaję pokrojone tofu. Wstawiam na 30 minut minut do piekarnika temp 190 stopni.
Komentarze