Orzechowa tarta z łososiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tarta z lekką nutą orzechową, szpinakiem i łososiem. Pyszna można się nią zajadać do ostatniego okruszka.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto kruche
    220 g mąki pszennej
    30 g orzechów włoskich mielonych
    2 żółtka
    1 łyżka zimnej wody
    125 g masła
    sól szczypta

    nadzienie

    30 g łososia filet
    1 cebula
    1 łyżeczka majeranku
    przyprawa do ryb szczypta
    250 g szpinaku baby
    1 ząbek czosnku
    10 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
    3 jaja
    200 ml jogurtu greckiego
    150 g sera feta
    100 g tofu
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Ryba

Orzechowa tarta z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto orzechowe 1. Make przesiewam do miski, dodaję orzechy, sól, żółtka, wodę zimne masło i szybko zarabiam ciasto. Wkładam do lodówki na godzinę.Schłodzone ciasto wałkuje na papierze do pieczenia. Łatwiej jest później przenieść do formy.
    Formę smaruję, wykładam ciastem, które dociskam do brzegów, i nakłuwam widelcem. Piekę w temp 190 stopni 20 minut.
  • łosoś zamarynowany 2.
    Łososia kroję w kostkę, dodaję sól, pieprz, przyprawę do ryb, majeranek i cebulkę pokrojoną. Odstawiam na dwie godziny do lodówki.
  • łosoś szpinak na tarcie 3. Na wypieczony spód tarty wykładam kawałki łososia bez cebulki. Dodaję przesmażony na patelni szpinak do którego dodaję sprasowany czosnek i doprawiam. Dodaję pomidorki koktajlowe.
  • masa jajeczna wylana na tarte 4. Jajka wbijam do miski, dodaje jogurt, fetę pokruszoną i całość mieszam. Wylewam na tartę, dodaję pokrojone tofu. Wstawiam na 30 minut minut do piekarnika temp 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Orzechy Ryby Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować