Orzechowe ciasto z krakersami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy ciasto: oddzielamy białka od żółtek, ubijamy piane z białek, dodajemy pojedyńczo żółtka, stopniowo wsypujemy wymieszane:cukier, bułkę, proszek, orzechy, dzielimy masę na 2 części, do jednej dodajemy łyżkę maki a do drugiej łyżkę kakao. Pieczemy dwa placki oddzielnie 25min. w 170°C.
Krem: z 0,5l mleka odlewamy część i rozpuszczamy w niej cukier, cappuccino, kawę i mąkę ziemniaczaną, resztę mleka zagotowujemy. Gdy się gotuje wlewamy mieszankę do ponownego zagotowania, odstawiamy i mieszamy z żółtkami. Studzimy, miksujemy z margaryna.
"Składamy" ciasto: ciemny placek, masa, krakersy, masa, krakersy, masa, krakersy, masa, jasny placek, masa i wierzch posypujemy pokruszonymi krakersami.
Porady
Wierzch ciasta można dodatkowo posypać startą czekoladą.
Komentarze