Orzechowe ciasto z krakersami

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Proste i pyszne, każdemu smakuje.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    3 łyżki cukru
    4 łyżki bułki tartej
    1 łyżecka proszku do pieczenia
    1 szklanka zmielonych orzechów
    1 łyżka mąki
    1 łyżka kakao

    Krem:
    0,5l mleka
    1 szklanka cappuccino
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    0,5 szklanki cukru
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 żłółtek
    kostka margaryny

    2 paczki krakersów do przełożenia
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Orzechowe ciasto z krakersami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy ciasto: oddzielamy białka od żółtek, ubijamy piane z białek, dodajemy pojedyńczo żółtka, stopniowo wsypujemy wymieszane:cukier, bułkę, proszek, orzechy, dzielimy masę na 2 części, do jednej dodajemy łyżkę maki a do drugiej łyżkę kakao. Pieczemy dwa placki oddzielnie 25min. w 170°C.

    Krem: z 0,5l mleka odlewamy część i rozpuszczamy w niej cukier, cappuccino, kawę i mąkę ziemniaczaną, resztę mleka zagotowujemy. Gdy się gotuje wlewamy mieszankę do ponownego zagotowania, odstawiamy i mieszamy z żółtkami. Studzimy, miksujemy z margaryna.

    "Składamy" ciasto: ciemny placek, masa, krakersy, masa, krakersy, masa, krakersy, masa, jasny placek, masa i wierzch posypujemy pokruszonymi krakersami.

Porady

Wierzch ciasta można dodatkowo posypać startą czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować