Orzechowe mini serniczki z makaronem i porzeczkowym kremem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zapraszam na niesamowicie smaczne serniczki z dodatkiem makaronu. Może nie są zupełnie fit, ponieważ jeden serniczek to około 250 kcal ale dzięki dodatkowi orzechów i makaronu razowego zyskuje na wartości, zapraszam:)

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    250 g serka ricotta
    1 opakowanie serka homogenizowanego 0%-140 g
    60 g orzechów-mogą być różne
    50 g razowego makaronu spaghetti-waga suchego makaronu

    Składniki dodatkowy:
    200 g mrożonych porzeczek czerwonych

    Składniki robocze:
    1 jajko
    20 g erytolu
    2 łyżeczki stevii
    1 łyżka żelatyny
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery

Orzechowe mini serniczki z makaronem i porzeczkowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1120ai0 1. Makaron ugotować ( ja gotowałam 5 minut od momentu zawrzenia wody), odcedzić i ostudzić.
    Orzechy przelożyć do blendera i zmiksować ( nie za długa aby nie wytworzyło się masło). Ja użyłam mieszanki orzechów włoskich, laskowych i nerkowców.
  • image-25r3xfy 2. Do miski wbić jajko, dodać erytol i utrzeć mikserem na jasny puszysty krem.
  • image-05yrn9b 3. Do utartego jajka dodawać po łyżce ricottę i cały czas mieszać mikserem.
  • image-1bt0ldy 4. Dodać zmielone orzechy i wymieszać mikserem.
  • image-0fv5djn 5. Do masy serowej dodać makaron i delikatnie wymieszać łyżką.
  • image-1pfsiwd 6. Foremki do tartaletek(8-9 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć masę serową ( wyszło 4 mini serniczki). Wstawić do nagrzanego do 190 st piekarnika i piec około 55 minut. Wyjąć, ostudzić i wstawić do lodówki na całą noc.
  • image-0l8nfg5 7. Kolejnego dnia do rondelka wrzucić nie rozmrożone owoce. Dusić do momentu rozgotowania porzeczek. Mniej więcej w połowie gotowania dodać 1 łyżeczkę stevii. Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito.
  • image-226qmxs 8. Do ciepłego musu dodać żelatynę (proszek) i dokładnie wymieszać. Gdy ostygnie wstawić do lodówki na około 20 minut.
  • image-1dtsqlc 9. Do serka homogenizowanego dodać resztę stevii i dokładnie wymieszać. Następnie dodać go do musu, wymieszać dokładnie. Wstawić do lodówki do czasu zastygnięcia. Gdy to nastąpi przełożyć do szprycy i udekorować serniczki z wierzchu.
    Smacznego!

Porady

Osoby nie liczące kalorii mogą zastąpić erytrol i stevie zwykłym cukrem w ilości 3 łyżki do masy serowej i 2 łyżeczki do kremu porzeczkowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron razowy Orzechy Porzeczki Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować