Orzechowe muffinki z czekoladą

5 (188 ocen)

  • 60 min

Pyszne muffinki o lekko orzechowej nucie z kostką czekolady w środku. Pokryte białą czekoladą.

  • 60 min

Składniki:

  • U mnie wyszło 18 sztuk:

    3 białka
    120g cukru
    230g mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100ml oleju
    100ml mleka 3.2%
    1 garść orzechów włoskich
    18 kostek czekolady z nadzieniem np o smaku toffi (wedle upodobania)

    Ponadto:
    4 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
    1,5 tabliczki białej czekolady
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Orzechowe muffinki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na puch. Dodajemy cukier, miksujemy do połączenia składników. Powoli dolewamy olej i mleko, miksując na najniższych obrotach. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz startymi na wiór orzechami włoskimi. Przekładamy do masy z białek i delikatnie łączymy za pomocą łyżki. Masę przelewamy do przygotowanych wcześniej papilotek papierowych, do 2/3 wysokości. W środek wbijamy kostkę czekolady i wkładamy do nagrzanego do 170st C piekarnika na ok 25 minut (Pieczemy do suchego patyczka- jak biszkopt.)
    Wierzch upieczonych muffinek polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą z mlekiem oraz posypujemy orzechami. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować