Orzechowe muffinki z gruszką

0 (0 ocen)

Muffinki wychodzą nie za słodkie, wilgotne dzięki obecności owoców i aromatyczne. Najbardziej lubię w nich chrupiący, orzechowy wierzch. Polecam także wersje z innymi owocami, np. jabłkami!

Składniki:

  • Składniki na 16 sztuk:
    • 2 jajka,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
    • 0,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000,
    • ¾ szklanki mielonych orzechów włoskich,
    • 0,5 szklanki oleju,
    • 3/4 szklanki mleka,
    • 1 łyżka przyprawy do piernika,
    • ¼ łyżeczki sody,
    • 1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 3 gruszki,
    • cukier trzcinowy do posypania po wierzchu,
    • pokrojone orzechy do posypania po wierzchu,
    • ewentualnie cukier puder do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Orzechowe muffinki z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łączenie sypkich składników 1. Sypkie składniki (mąki, orzechy, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika ) łączymy ze sobą.
  • przygotowanie gruszek 2. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę.
  • jajka przed ubijaniem 3. Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.
  • dodanie gruszek do ciasta 4. Do puszystej masy jajecznej dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy olej i mleka. Całość miksujemy do połączenia składników.
    Do gotowego ciasta dodajemy pokrojone owoce.
  • przed pieczeniem 5. Łączymy je z ciastem za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przekładamy do foremek na muffiny wypełniając je do ¾ ich wysokości. Wierzch ciasta posypujemy cukrem trzcinowym i krojonymi orzechami.
    Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Muffinki pieczemy około 25 minut w 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Mąka razowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować