Muffinki wychodzą nie za słodkie, wilgotne dzięki obecności owoców i aromatyczne. Najbardziej lubię w nich chrupiący, orzechowy wierzch. Polecam także wersje z innymi owocami, np. jabłkami!
Składniki:
Składniki na 16 sztuk:
• 2 jajka,
• 0,5 szklanki cukru,
• 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
• 0,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000,
• ¾ szklanki mielonych orzechów włoskich,
• 0,5 szklanki oleju,
• 3/4 szklanki mleka,
• 1 łyżka przyprawy do piernika,
• ¼ łyżeczki sody,
• 1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia,
• 3 gruszki,
• cukier trzcinowy do posypania po wierzchu,
• pokrojone orzechy do posypania po wierzchu,
• ewentualnie cukier puder do podania
Orzechowe muffinki z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sypkie składniki (mąki, orzechy, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika ) łączymy ze sobą.
2.Gruszki obieramy i kroimy w kostkę.
3.Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.
4.Do puszystej masy jajecznej dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy olej i mleka. Całość miksujemy do połączenia składników.
Do gotowego ciasta dodajemy pokrojone owoce.
5.Łączymy je z ciastem za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przekładamy do foremek na muffiny wypełniając je do ¾ ich wysokości. Wierzch ciasta posypujemy cukrem trzcinowym i krojonymi orzechami.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Muffinki pieczemy około 25 minut w 180°C.
Komentarze