Orzechowe serduszka z czekoladowym oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko, dodajemy orzechy, mieszamy. Do sypkich produktów wkładamy masło pokrojone na kawałki i za pomocą siekacza do ciast albo noża siekamy do uzyskania "kaszy". Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
2.Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na grubość 5-7mm. Foremką wycinamy serduszka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym ciasteczku układamy czekoladową pastylkę i lekko ja wciskamy w ciasto.
3.Ciasteczka pieczemy 12 minut w temperaturze 170 stopni na złoty kolor. Studzimy na kratce.
Porady
Można upiec ciasteczka bez pastylek i po upieczeniu ozdobić roztopioną czekoladą.
Komentarze