ORZECHOWE CIASTKA PAWIE OCZKA

1 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mega kruche maślane ciasteczko z dodatkiem orzechów. Pierwsze maślane ciasteczka z wykorzystaniem dżemu porzeczkowego własnej domowej roboty ;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 150 g masła zimnego
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    2 szklanki mąki
    2 garście orzechów zmielonych (np. włoskich)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    + dżem (np. czarna porzeczka)
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Dżemy

Orzechowe ciastka pawie oczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieścić w misce lub na stolnicy i wyrobić ciasto
    .
    Owinąć je folia spożywczą i na pół godziny umieścić w zamrażalce.

    Po tym czasie odrywać kawałki z ciasta i formować nieduże kulki.

    Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach gdyż urosną podczas pieczenia.

    Palcem lub końcówką drewnianej łyżki w każdej kulce zrobić wgłębienie,które wypełniamy dżemem.

    Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 12-15 minut
    D lekkiego zarumienienia

Porady

Ciasto musi być dobrze schłodzone. Ciastka wkładamy dopiero gdy piekarnik nagrzeje się do odpowiedniej temperatury.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować