Warto zastąpić mąkę zmielonymi orzechami, zyskuje się niesamowity smak i o wiele zdrowszą wersję klasycznego dania! ;)
1 godz. 5 min
Składniki:
Składniki na placki:
1,5 kg ziemniaków
2 jajka
1/2 szklanki startych orzechów włoskich
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
pół łyżeczki soli
olej do smażenia
Sos paprykowy:
500 g chudego schabu
2 łyżki oleju
500 ml bulionu drobiowego
pół łyżeczki soli
100 g serka topionego z wędzonym kurczakiem
150 g kremu twarożkowego z kolorowym pieprzem i cebulką
1 czerwona papryka
biała część pora
2 papryczki chilli
1 młoda marchewka
2 łyżeczki ajwaru
Orzechowe placki ziemniaczane z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Schab kroimy w kostkę i smażymy, aż kawałki będą lekko brązowe. Następnie zalewamy całość bulionem i dusimy przez dziesięć minut. Do sosu dodajemy ajwar, serek topiony oraz krem twarożkowy, pokrojoną paprykę, posiekanego pora, chilli i startą marchewkę. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem piętnaście minut.
Pod koniec smażenia placków sos doprawiamy do smaku solą.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, na najmniejszych oczkach. Całość przekładamy w tetrę/dużą gazę i mocno odciskamy nadmiar wody.
Ziemniaki mieszamy z jajkami, orzechami, mąką ziemniaczaną i doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy ciasto i rozgrzewamy na patelni około 0,5 cm warstwę oleju. Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, odsączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy z sosem, posypane orzechami.
Porady
Zamiast orzechów włoskich można użyć innych, zmielonych orzechów.
Komentarze