Orzechowiec z jabłkową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:zmielone orzechy mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczypta soli , ubijając dodajemy cukier , do piany dodajemy po żółtku , na końcu delikatnie wsypujemy suche składniki, dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na foremkę (23*33cm).
Ciasto pieczemy 25-30 min. w temp.170 stopni.
Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty.
2.Masa jabłkowa:Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody,studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem i śnieżką, do masy śmietanowej dodajemy jabłka i żelatynę, dokładnie miksujemy.
Masę odstawiamy do stężenia. Wykładamy na ciasto i przykrywamy drugim blatem ciasta. Górę ciasta smarujemy niewielką ilością masy jabłkowej. Odstawiamy w chłodne miejsce.
3.Galaretka jabłkowa: Sok zagotowujemy i rozpuszczamy w nim żelatynę,studzimy i odstawiamy do stężenia. Jabłka obieramy, kroimy w
półplasterki ,układamy na cieście i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na cąła noc.
Komentarze