Orzechowiec z szyszką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Idealne na święta!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • (na małą keksówkę)

    duże opakowanie kakaowych herbatników

    KREM:

    300ml kremówki
    2 śmietan-fixy
    200g mielonych orzechów laskowych (bardzo drobno mielonych, na mąkę)
    3 łyżki cukru pudru
    250g mascarpone (u mnie od Mlekomy)


    SZYSZKA:

    3/4 puszki kajmaku orzechowego
    ryż preparowany (tyle, żeby osiągnąć dość zwartą konsystencję)

Orzechowiec z szyszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć pierwszą warstwę herbatników.

    KREM:
    Kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder i śmietan - fixy. Następnie połączyć mascarpone z orzechami, dodać do ubitej kremówki.

    SZYSZKA:
    Ryż preparowany wymieszać z kajmakiem. Konsystencja ma być gęsta, ale do rozsmarowania.

    Na warstwę herbatników wyłożyć 1/2 kremu, przykryć drugą warstwą herbatników. Na nie dać całą szyszkę, rozsmarować równo, przykryć herbatnikami. Na wierzchu rozłożyć drugą część kremu i znów herbatniki. Łącznie mamy 4 warstwy herbatników, 2 warstwy kremu i 1 warstwę szyszki.
    Całość schłodzić dokładnie w lodówce.
    Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy