Orzechówka z młodych orzechów

4.5 (152 ocen)

  • 15 min

Na dolegliwości żołądkowe jak znalazł! Warto ją mieć!

  • 15 min

Składniki:

  • 1/2 kg orzechów włoskich zielonych
    1 kg cukru
    10 goździków
    1 łyżeczka cynamonu
    sok z 1 cytryny
    1/2 l wódki czystej

    duży słój
    2 rękawiczki
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Nalewki Wódki Sok

Orzechówka z młodych orzechów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zebrać młode orzechy które po przekrojeniu nie posiadają jeszcze brązowej otoczki, ale mają wyraźną białą podstawę orzecha. Każdy owoc należy przekroić na pół ( musimy użyć do tego rękawiczek ponieważ sok bardzo barwi ). Włożyć orzechy do słoja i zasypujemy cukrem. Dodać pozostałe składniki. Tak przygotowane orzechy powinny stać 1 tydzień. Codziennie potrząsać całym słojem aby cukier się rozpuścił. Po tygodniu przecedzić orzechy i połączyć z alkoholem.

Porady

Pić 1 łyżkę na ból brzucha i dolegliwości żołądkowe! Orzechy zbieramy końcem czerwca początkiem lipca!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować