ORZECHOWY CHRUST

0 (0 ocen)

faworki o smaku orzechowym, nie może ich zabraknąć podczas karnawału, doskonale smakują do gorącej kawy, szybko się robi i doskonale smakują

Składniki:

  • ¾ szkl. zmielonych orzechów włoskich,

    ½ szkl. cukru pudru,

    2 szkl. mąki,

    3 żółtka,

    1 całe jajko,

    1 łyżka octu spirytusowego,

    szczypta soli,

    olej do smażenia,

    cukier puder do posypania

Orzechowy chrust - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmielone orzechy mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodajemy po 1 żółtku, a na końcu jajko i ocet – mieszamy. Dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy na 15 min. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, tniemy radełkiem na 3-4 cm trójkąty. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy