Orzechowy bałwanek

0 (0 ocen)

  • Średni

Pyszne ciasto o smaku orzechowego cappuccino. Idealne do ploteczek z sąsiadką;)

  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - mąka krupczatka: 0.5 szklanki
    - jajka całe: 4 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    MASA CAPPUCCINO:
    - cappuccino orzechowe: 16 łyżeczek
    - mleko: 0.5 litra
    - mąka: 5 łyżek
    - margaryna 1 kostka: 250 gramów
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - woda: 0.25 szklanki
    MASA śMIETANOWA:
    - Śmietana 32%: 0.5 litra
    - cukier puder: 3 łyżki
    - fix do śmietany: 2 sztuki
    - kakao gorzkie: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Cappuccino

Orzechowy bałwanek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem, następnie dodać delikatnie żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Masę wylać na blachę, piec 25 minut w 180 stopniach.
  • 2. Masa cappuccino: Cappuccino rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Mleko wlać do garnka, mieszając dodać do niego przesianą mąkę. Dodać rozpuszczone cappuccino. Wymieszać. Ostudzić.
    Utrzeć margarynę, dodać masę cappuccino. Razem zmiksować na gładką masę.
  • 3. Masa śmietanowa: śmietanę ubić z fixami i cukrem pudrem.
  • 4. Biszkopt posmarować masą cappuccino, następnie masą śmietanową.
    Z kartonu wyciąć szablon bałwanka, przyłożyć do ciasta i posypać wierzch kakao. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować