Orzechowy marmurek z krówką, bardzo puszysty i słodki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zawsze zaczynam od piekarnika, nagrzałam go do 170 stopni. Masło wyjęłam najpierw z lodówki i odczekałam jakieś 40 min. Odjęłam od masła 2 duże łyżeczki i roztopiłam z krówkami na patelce, może być w małym garnczku. Resztę masła łączymy widelcem z całym cukrem i ugniatamy (dalej widelcem). Polewę trzeba trzymać we wrzątku aby nabrała płynnej konsystencji. W wysokim naczyniu/misce miksujemy jajka na puch. Przesiewamy mąkę z proszkiem/sodą, dodajemy puch, masło z cukrem i miksujemy na małych obrotach. powstanie gęsta ale puszysta masa. Na koniec jak się składniki połączą dodajemy mleko i olejek zapachowy. Dzielimy naszą masę na pół. Do jednej połowy dodajemy rozpuszczoną polewę i kakao, miksujemy. Wyłożoną blachę (mała kwadratowa) wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy jedną masę później drugą i siup do piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu można od razu nałożyć polewę z krówek i razem będą studzić się :) Taka polewa jest super bo się ciągnie i nie zastyga jak czekolada czy lukier smacznego a ja mam znowu małe co nie co do kawusi na jutro
Komentarze