Orzechowy wieniec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne drożdżowe ciasto, do tego nadzienie orzechowo cynamonowe - mniam :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    2 pełne szklanki mąki + do podsypania
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    3/4 opakowania suszonych drożdży
    2 kopiate łyżki stopionego masła
    1 jajko
    1 łyżka cukru

    NADZIENIE:
    1/2 kostki masła + do posmarowania
    10 dag mielonych orzechów
    2 łyżki brązowego cukru + do posypania
    1 łyżeczka cynamonu


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Orzechowy wieniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zmieszaj z suszonymi drożdżami, i cukrem. Wbij jajko, dolej ciepłe mleko i zagnieć ciasto. Na koniec dodaj stopione masło i zagnieć ponownie. Przykryj ściereczką i zostaw w omączonej misce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • 2. Przygotuj nadzienie: masło utrzyj z brązowym cukrem, cynamonem i zmielonymi orzechami.
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na gr. około 0,5 cm. Posmaruj je przygotowanym nadzieniem po całości i ściśle zwiń w roladę. Potem ostrym nożem przetnij roladę wzdłuż na 2 części.
    Długie kawałki zapleć ze sobą zwijając w "spiralkę", a następnie sklej końce, formując okrągły wieniec. Posmaruj go z wierzchu odrobiną stopionego masła i posyp brązowym cukrem. Piecz ok 25-30 min w temp. 190 stopni.
    SMACZNEGO ! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
orzechowy wieniec

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Orzechowy wieniec

mariolka Bardzo łatwe i efektowne ciasto 20 min

4.92 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

Wieniec pizzowy

To może cię zainteresować