Orzechowy wieniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę zmieszaj z suszonymi drożdżami, i cukrem. Wbij jajko, dolej ciepłe mleko i zagnieć ciasto. Na koniec dodaj stopione masło i zagnieć ponownie. Przykryj ściereczką i zostaw w omączonej misce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2.Przygotuj nadzienie: masło utrzyj z brązowym cukrem, cynamonem i zmielonymi orzechami.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na gr. około 0,5 cm. Posmaruj je przygotowanym nadzieniem po całości i ściśle zwiń w roladę. Potem ostrym nożem przetnij roladę wzdłuż na 2 części.
Długie kawałki zapleć ze sobą zwijając w "spiralkę", a następnie sklej końce, formując okrągły wieniec. Posmaruj go z wierzchu odrobiną stopionego masła i posyp brązowym cukrem. Piecz ok 25-30 min w temp. 190 stopni.
SMACZNEGO ! :)
Komentarze