Orzechowy torcik - śniadaniowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wbrew długiemu przepisowi, torcik nie jest bardzo skomplikowany. 3 miodowo-orzechowe blaty przełożone, delikatnym mlecznym kremem, całość oblana najlepszą na świecie, szybkoschnącą polewą, która nie kruszy się podczas krojenia.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka drobno startych orzechów
    6 łyżek miodu
    2 jajka
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g margaryny

    Składniki na krem:

    1 litr mleka
    12 łyżek grysiku
    4 łyżki cukru brązowego
    6 dag masła

    Składniki na polewę:

    1 gorzka czekolada
    2 łyżki kakao
    2 łyżki cukru
    5 dag masła + 1 łyżeczka oleju – dzięki niemu polewa będzie się pięknie błyszczeć

    Ponad to:

    200 ml wiśniowej konfitury
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort orzechowy Desery

Orzechowy torcik - śniadaniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski z sodą i proszkiem do pieczenia.
    Dodajemy margarynę i siekamy z mąką dodając stopniowo resztę składników. Dokładnie wyrabiamy ciasto
  • 2. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy obręcz z tortownicy i wykładamy kawałek po kawałeczku ciasto, tak aby wyszedł nam równiutki okrąg ciasta. Ściągamy obręcz z tortownicy i tak postępujemy z dwoma pozostałymi kawałkami ciasta. Każdy z placków pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, około 13 minut
  • 3. Przygotowanie kremu:
    Mleko z cukrem zagotowujemy, do gotującego się mleka dodajemy grysik i szybko mieszamy aby nie przypalić.
  • 4. Gdy zgęstnieje, ściągamy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.Ciepłym kremem przekładamy blaty.
  • 5. Przygotowanie polewy:
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z łyżką oleju.
    Dodajemy cukier, masło, kakao i podgrzewamy do dobrego połączenia składników. Ciepłą polewę wylewamy na ciasto.
  • 6. Układamy blat ciasta, konfitura wiśniowa, kilka łyżek masy grysikowej, blat ciasta, masa, blat ciasta i polewa czekoladowa.

Porady

Przed pokrojeniem należy odczekać minimum 3 godziny aby blaty ciasta zmiękły, dzięki temu nie będą się kruszyć podczas krojenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (198 ocen)

torcik orzechowy

To może cię zainteresować