Orzechowy z ajerkoniakiem

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Piekę dla mojej 4-osobowej rodziny. Tort zrobiłam na 18. urodziny córki.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 8 jajek
    ● 8 łyżek cukru
    ● 8 łyżek zmielonych orzechów włoskich
    ● 6 łyżek bułki tartej
    ● 2 łyżki mąki pszennej
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    ● 2 op. cukru wanil.
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 3 szkl. mleka
    ● 6 łyżek mąki ziemn.
    ● 4 łyżki mąki pszennej
    ● 6 dag cappuccino o smaku orzechowym
    ● 2 kostki margaryny
    ● 2 kieliszki ajerkoniaku lub rumu
    Oraz: bakalie i galaretki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Orzechowy z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy,
    pod koniec stopniowo wsypujemy
    cukier. Dodajemy żółtka.
    Mąkę z proszkiem do pieczenia
    i bułką tartą delikatnie
    mieszamy z masą jajeczną.
    Wsypujemy orzechy, ponownie
    mieszamy. Ciasto dzielimy
    na pół. W blasze (31x23 cm)
    kolejno pieczemy dwa biszkopty
    po ok. 30 minut w temperaturze
    180 °C. Studzimy.
  • 2. Przygotowujemy masę:
    margarynę ucieramy na puch,
    a w szklance mleka dokładnie
    rozcieramy obie mąki z cappuccino.
    Pozostałe mleko
    zagotowujemy z cukrem i cukrem
    waniliowym. Do gotującego
    się mleka wlewamy
    rozrobione z mlekiem mąki. Gotujemy budyń. Studzimy.
    Ucieramy z margaryną na puszystą
    masę. Pod koniec wlewamy
    ajerkoniak.
  • 3. Biszkopty przekrawamy
    w poprzek na pół. Każdy placek
    smarujemy masą (część
    masy odkładamy).
  • 4. Wierzch dekorujemy pozostałą
    masą, kawałkami orzechów,
    migdałami oraz kawałkami
    kolorowych galaretek.

Porady

● Wierzch tortu zamiast smarować masą możemy polać czekoladową polewą i dopiero gdy zastygnie, udekorować kleksami masy. Na każdym kleksie możemy położyć połowę orzecha włoskiego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować