Orzeszki

4.5 (196 ocen)

  • 4 godz.

Wyśmienite do kawy i herbaty, jaki i na święta.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 4 żółtka
    500g mąki
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka octu
    200g margaryny
    1/2 szkl. cukru
    4 łyżki gęstej śmietany
    Masa orzechowa:
    100 g masła
    10 łyżek mleka
    150 g cukru pudru
    150 g zmielonych orzechów
    Krem budyniowy:
    2 budynie waniliowe
    1/2 szkl. cukru pudru
    200g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: z podanych składników zagnieść ciasto. Formować kulki w wielkości wiśni. Patelnie rozgrzać z obu stron. Przed każdym włożeniem kulki do formy posmarować olejem. MASA ORZECHOWA: mleko zagotować z cukrem, gorącym mlekiem zalać orzechy, wymieszać i ostudzić. Utrzeć masło dodać po łyżce zimnej masy orzechowej. do podniesienia smaku dodać kieliszek spirytusu. KREM BUDYNIOWY: ugotować budyń zmniejszą ilością mleka niż z opakowaniu. Budyń wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem na białą masę dodać powoli ostudzony budyń. Przekładać orzeszki.

Porady

Można zastosować różne kremy i bitą śmietaną

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować