orzeszki

4.5 (169 ocen)

oj to takie stare "ciasto" które często króluje na stole. łatwe do zrobienia chociaż trzeba trochę czasu. orzeszki to jedne z pierwszych doświadczeń kulinarnych, w moim wykonaniu przeszło 20 lat.

Składniki:

  • 3 szkl mąki
    2 jajka
    1/2 szkl cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 kostka margaryny
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


    masa I
    2 szkl mleka
    1 szkl cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    1 margaryna

    dodatkowo: kakao, orzechy.
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Orzeszki

Orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na orzeszki 1. białka ubić na sztywną pianę, margarynę rozetrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i z żółtkami. dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z białek- wyrobić ciasto. ciasto włożyć na 30 min do lodówki. następnie wałkować rulony jak na kopytka i ciąć na kawałki dopasowane do orzeszkownicy.
  • na rozgrzaną orzeszkownicę 2. ciasto układamy na rozgrzaną orzeszkownicę, wcześniej i tylko za pierwszym razem należy ją delikatnie przetrzeć olejem.
    dociskamy obie połówki naszej maszynki i trzymamy na palniku obracając z obu stron żeby upiekły się na złoty kolor.
  • połówki orzeszków 3. i tak do końca aż wypieczemy wszystko ciasto. połówki orzeszków pozostawiamy do wystygnięcia i robimy masę.
  • 4. masa I
    1 szkl mleka zagotować z 1 szkl cukru i cukrem waniliowym. w drugiej szklance rozprowadzić 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej a następnie wlać na gotujące mleko z cukrem, zagotować na wolnym ogniu. wystudzić.
    1 kostkę margaryny rozetrzeć i połączyć z masą mlekową dodając po jednej łyżce.
    można dodać kakao i orzechy - wtedy jest super !


    smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować